Στη σύσκεψη συζητήθηκε η δυνατότητα επίσπευσης αντιπλημμυρικών έργων στον Δήμο Αχαρνών, αλλά και η εκτέλεση λοιπών έργων υποδομών που σχετίζονται με τα σχολικά κτίρια του Δήμου Αχαρνών, αλλά και τον καταυλισμό στο στρατόπεδο Καποτά και τις παρεμβάσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων των Αχαρνών από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Γιάννης Κασσαβός εξέφρασε την ικανοποίησή του από τις συνομιλίες και δήλωσε σχετικά:
"Οι συνεχείς επαφές μας με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη έχουν σαν στόχο την εκτέλεση έργων υποδομών που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τον Δήμο Αχαρνών. Ο Δήμος Αχαρνών διαθέτει συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις για σημαντικά έργα που αφορούν την πόλη και τους κατοίκους της και έχοντας μια εξαιρετική συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναζητούμε λύσεις σε χρόνια ή τρέχοντα προβλήματα του Δήμου Αχαρνών".
Πιο συγκεκριμένα, στη σύσκεψη συζητήθηκαν:
1. Η διευθέτηση του ρέματος Αχαρνών (ρέμα Καναπίτσας) Αφορά τη διευθέτηση του ρέματος Αχαρνών (ρέμα Καναπίτσας) για μήκος 12,6km από την εκβολή του στον ποταμό Κηφισό έως την περιοχή των Θρακομακεδόνων στις νότιες παρυφές της Πάρνηθας.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, το υπουργείο έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου (προϋπολογίζεται κοντά στα 20 εκ ευρώ) και αναμένεται να δημοπρατηθεί προς το τέλος του 2017.
Πρόκειται για σημαντικό έργο αντιπλημμυρικής προστασίας, δεδομένων των συχνών πλημμυρικών φαινομένων και αφορά τη διευθέτηση της φυσικής κοίτης του ρέματος με ανοικτή διατομή με συρματοκιβώτια ή τον κλειστό κιβωτοειδή αγωγό, το οποίο (έργο) θα επιτρέψει την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στα βόρεια και ανατολικά του Δήμου Αχαρνών (π.χ. Λεωφόρος Καραμανλή).
2. Η διευθέτηση του ρέματος Εσχατιάς Αναμένεται η σχετική πρόσκληση από το Υπουργείο Ανάπτυξης ώστε στη συνέχεια το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να καταθέσει πρόταση χρηματοδότησης για την επικαιροποίηση της Μελέτης και την δημοπράτηση του έργου διευθέτησης του ρέματος Εσχατιάς έως την λεωφόρο Πάρνηθος.
Σημειώνεται ότι στο ρέμα Εσχατιάς από την οδό Εθνικής Αντιστάσεως και προς τα βόρεια ολοκληρώνονται σύντομα οι εργασίες καθαρισμού του ρέματος, η κατασκευή τοίχων αντιστήριξης με συρματοκιβώτια (σαραζανέτια) - όπου αυτό απαιτείται - αλλά και η προληπτική ενίσχυση της κοίτης του ρέματος.
3. Τα έργα ορεινής υδρονομίας στην ΠάρνηθαΗ πρόταση του Δήμου Αχαρνών αφορά τη δημιουργία υδατοφραγμάτων ανάσχεσης με συρματοκιβώτια στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας. Σύμφωνα με την προ-μελέτη, το έργο θα συγκρατεί έως και το 40% των υδάτων που καταλήγουν στα ρέματα και τους αγωγούς ομβρίων των Αχαρνών.
Η λύση που αναζητείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι η επίσπευση των διαδικασιών υλοποίησης του έργου, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε συνδυασμό με τις εργασίες αποκατάστασης στο ρέμα Εσχατιάς να περιορίσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων στον Δήμο Αχαρνών.
4. Η ανέγερση σχολικών κτιρίωνΗ λύση στο κτιριακό πρόβλημα του 21ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών εξελίσσεται βάσει του αρχικού σχεδιασμού, ενώ εξετάζεται, η επίσπευση των διαδικασιών για το κτιριακό πρόβλημα στο 9ο, 18ο και 19ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών.
5. Η πύκνωση δρομολογίων του ΟΑΣΑ και προσαρμογή στις αλλαγές του Προαστιακού Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Δήμου Αχαρνών για την πύκνωση των δρομολογίων των λεωφορείων του ΟΑΣΑ, αλλά και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των επιβατών, λόγω των προσωρινών αλλαγών στα δρομολόγια του Προαστιακού.
6. Η δημιουργία τερματικού σταθμού του Μετρό στον Δήμο Αχαρνών. Ο Δήμος Αχαρνών έχει καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία τερματικού σταθμού του Μετρό στον Δήμο Αχαρνών. Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις ο σταθμός θα εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους από τον Δήμο Αχαρνών και τις γύρω περιοχές.
Η ηγεσία του Υπουργείου έδειξε ενδιαφέρον για την πρόταση και ανέλαβε να τη θέσει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αττικό Μετρό ΑΕ με σκοπό την αξιολόγησή της.
7. Ο καταυλισμός στο στρατόπεδο ΚαποτάΤο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο Δήμος Αχαρνών προκρίνουν λύση που αφορά τον καταυλισμό στο στρατόπεδο Καποτά, με χαρακτηριστικά κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά ταυτόχρονα με οριστική διευθέτηση ζητημάτων κατάχρησης των ειδικών σκοπών λειτουργίας του καταυλισμού.